Kaasfondue

kaasfondue
 
 
 
 
 
 

Fonduen is honderden jaren geleden ontstaan in Zwitserland. Tijdens de winter na hevige sneeuwval werden bergdorpjes geļsoleerd van de buitenwereld. De bergbewoners waren dan op zichzelf aangewezen wat het eten betrof.
Kaas was er echter altijd en vaak was die al oud en verschaald. Toen kwam men op het idee om deze oude kaas te smelten in een pot. Deze pot wordt caquelon genoemd. Hierbij werden kruiden en wijn toegevoegd.
 
Hoeveel is nodig?
Voor vier personen kunt u volstaan met ongeveer 150 gram kaas per persoon. De verhouding op wijn ligt op 2 staat tot 1. Bij 150 gram kaas, 75 milliliter wijn.
 
kaasfondue
 
Standaardhandelingen
-
De kaas moet niet te koud zijn en geraspt.
- U kunt een teentje knoflook mee laten koken.
- Giet de wijn in de caquelon en breng de wijn aan de kook totdat het begint te bruisen.
- Het teentje knoflook eruit halen anders gaat die smaak te veel overheersen.
- Om de kaas beter te laten smelten kunt u een beetje citroensap toevoegen.
- Voeg het nu toe en blijf rustig roeren totdat het is gesmolten.
- Zorg ervoor dat het mengsel niet te hard kookt. Dan kan het mengsel rubberachtig worden en is dan moeilijker te verteren.
- Om een goede massa te krijgen kunt u het eventueel binden.
- De hete fonduekaas kruiden met nootmuskaat, zout en peper.

De alcohol die in de wijn zit zal koken bij ongeveer 70 graden Celsius. Dat is de ideale temperatuur voor uw kaasfondue. Te lang doorkoken is niet goed. De alcohol wordt dan helemaal onttrokken en de temperatuur van het mengsel zal toenemen. Dan bestaat de kans dat de kaas een natte brok gaat worden.
 
kaasfondue