Gezond en veilig fonduen

gezond fonduen
 
 
 
 
 
 
Wat gezond is, is bouillon bij de fondue. Bouillon ligt niet zwaar op de maag en is bovendien ook nog eens lekker. Een  bijkomstigheid is dat deze fonduevloeistof niet stinkt.
 
fondue olie
 
U kunt zonnebloemolie nemen maar beter is speciale fondue olie kopen. Deze kan beter tegen een hoge temperatuur en is gezonder dan frituur- of olijfolie. Deze laatste olie wordt echt afgeraden omdat deze snel gaat roken. Hierbij ontstaan stoffen die schadelijk voor uw gezondheid zijn.
De olie is op temperatuur als u er een stukje brood in gooit en de olie begint meteen te borrelen en te bakken.
De beste olie om uw voedsel in te dopen is druivenpitolie. Deze is neutraal wat smaak en geur betreft.
 
gezond fonduen
 
Fonduen met spiritus
Er zijn al veel heftige ongelukken gebeurd tijdens het vullen of hervullen van de brander. Vaak wordt gedacht dat er geen vuur meer te zien is. Dan wordt er spiritus in de brander gegaan met als resultaat een steekvlam met alle ernstige gevolgen van dien.
Let op!
Stopt de brander omdat de spiritus op is, wacht dan tenminste vijf minuten. Neem de brander mee naar buiten. Wees er zeker van dat er echt geen vuur meer aanwezig is. Vul dán pas de brander en niet eerder! Ga er alstublieft heel voorzichtig mee om!
 
Fonduen en kleine kinderen
Kleine kinderen zijn speels en kunnen moeilijk op hun stoelen blijven zitten. Voordat u gaat fonduen, vertel hen dan eerst wat er gaat gebeuren, wat zij wel mogen en wat zij niet mogen doen. Leg het simpel uit en maak het niet moeilijker dan het is. Houd uw kind altijd ver weg van het fonduestel.
 
gezond fonduen